Varen in De Biesbosch

Natuurgebied - ontstaan en ligging

Ontspannen varen in prachtig natuurgebied

In het eerste kwart van de vijftiende eeuw voltrok zich een drietal watersnoodrampen die tezamen het ontstaan van De Biesbosch inluidden. 

Twee eerdere watersnoodrampen in 1404 en 1421, werden gevolgd door de Derde Sint-Elizabethsvloed - in november 1424 - en betekenden het einde voor een aantal dorpen dat lag in het gebied dat nu bekend staat onder de naam De Biesbosch. Een uniek en officieel natuurgebied dat door de aanvoer van rivierwater onder de invloed van de getijdenwerking van de Noordzee een eb en vloed kent van zoet water.

Deze getijdenwerking heeft door de eeuwen heen gezorgd voor een unieke flora en fauna in een groot gebied dat nu een thuis is voor vele planten en dieren als bevers en zeearenden.

Vanuit Dordrecht is De Biesbosch op verscheidene manieren te bereiken: via het Wantij (een riviertje met sterke getijdenwerking), de Beneden Merwede, de Oude Maas/Dordtsche Kil en de Nieuwe Merwede. Het natuurgebied omvat meerdere delen. Zo is er de Sliedrechtse Biesbosch, de Dordtse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch.

De Ottersluis tussen het Wantij en de Nieuwe Merwede

Unieke zeiltochten en rondvaarten met de 14 meter lange boeiertjalk Ouwe Zorg (1890) voor kleine groepen (maximaal 12 personen) onder leiding van de ervaren schipper/eigenaar.

Ouwe Zorg voor de wind

Een onvergetelijke tocht vanuit de oude historische Wolwevershaven in het centrum van Dordrecht naar het natuurgebied De Biesbosch. Zeer geschikt voor familiefeestjes, verjaardagen, reünies, personeelsuitjes, natuurstudies, picknicks, asverstrooiing enzovoort. Ook speciale arrangementen op maat en andere vaargebieden zijn in overleg met de schipper mogelijk.

Het schip heeft een grote kuip waar u comfortabel bij elkaar kunt zitten, genietend van de natuur. Deze kuip is veilig voor kinderen.
De Ouwe Zorg beschikt over een toilet en een kleine keuken met koelkast.