Hernieuwde glorie

Meer over het schip

De Ouwe Zorg is in 1890 gebouwd als een zeilvrachtschip zonder motor met een laadvermogen van 30 ton. Bij scheepwerf Van den Adel in Papendrecht. Het voornaamste gebruik bestond uit het vervoer van materialen voor boeren, zoals: zand, stenen en hout. Het vaargebied bestond uit - met name - de Zuid-Hollandse wateren, maar ook De Biesbosch werd vaak aangedaan.

Tot de komst van de vrachtauto waren zeilscheepjes als de Ouwe Zorg een belangrijk transportmiddel in het rivierengebied. Afgedankt, maar niet versleten, werden ze daarna veelal als werkschip, woonboot of plezierjacht gebruikt. Tot 1995 was dit scheepje in Amsterdam in gebruik als woonboot. In dat jaar aangeschaft, werd het vervolgens volledig gestript en casco gemaakt, wat wil zeggen dat alle sporen van de functie, die het tot dat moment had gehad, werden verwijderd: het startpunt van de restauratie tot de min of meer oude staat. Min of meer, omdat deze schepen ook moeten voldoen aan de eisen van de moderne tijd: bijvoorbeeld door de inbouw van een motor met keerkoppeling, schroefas en schroef. Deze toevoegingen doen echter totaal geen afbreuk aan het silhouet van de Ouwe Zorg, want daarop lijkt de tijd op dit moment geen vat te hebben gehad met zijn mast, zwaarden en zeilen.

Net als dat vroeger gebeurde, kan dit scheepje - een platbodem - eenvoudig droogvallen tijdens laagwater in De Biesbosch. Dit werd vaak gedaan om wat onderhoud te kunnen verrichten door om het schip heen te kunnen lopen. Het spaarde de schipper werfbezoek uit, bevorderde de kwaliteit en hield de kosten laag.

Nu kunt u met dit fraai en authentiek gerestaureerd scheepje vanuit de historische Dordtse binnenstad zeiltochten en rondvaarten maken naar de schitterende natuur van De Biesbosch. Geen luxe cruiser, maar de Ouwe Zorg beschikt over een keuken met koelkast en is kindvriendelijke door de grote, veilige en diepe kuip. Sanitaire voorzieningen zijn ook aan boord te vinden.

 

Enkele technische gegevens:

Afmetingen Ouwe Zorg
lengte 14 m
breedte 4,20 m met zwaarden
diepgang 0,60 m
zeiloppervlakte 75 m2 fok en grootzeil
motor 70 pk